Cum traim cu hepatita B?

Hepatita B este o boala contagioasa care afecteaza  peste 300 de milioane de  persoane in intreaga lume cu peste 500.000 de decese anual cauzate de leziunileficatului produse de acest virus.

Transmiterea virusului se face frecvent prin contact sexual sau prin instrumentar contaminat (ace, seringi, obiecte taioase) utilizat in domeniul medical dar si pentru alte proceduri cum sunt acupunctura, tatuajele sau pierceingul. Mamele infectate pot transmite virusul copilului lor. Hepatita B nu se transmite prin imbratisare sau prin aer.

Hepatita B poate evolua in multe cazuri cu simptome minime (oboseala, lipsapoftei de mancare) sau chiar fara simptome pana in stadii avansate (ciroza, cancer de ficat). De aceea doar medicul gastroenterolog poate indica analizele ce diagnosticheaza boala si complicatiile sale la persoanele cu risc. Riscul de a dezvolta complicatii la pacientii cunoscuti cu hepatita B creste semnificativ daca pacientul consuma alcool sau daca este infectat si cu alti virusi hepatici.

Vaccinarea poate preveni infectarea cu virusul hepatic B iar tratamente specifice pot controla boala hepatica la cei deja infectati. Totusi nu toti pacientii cu hepatita B necesita tratament  imediat cu preparate cum sunt Interferonul sau Entecavirul; sistemul imun poate controla infectia la multi pacienti (“purtatori inactivi”); acesti bolnavi trebuie sa se prezinte insa la controale regulate la medicul gastroenterolog pentru a asigura evolutia favorabila a bolii. Punctia biopsie hepatica nu mai  este necesara astazi la toti pacientii infectati cu virus hepatitic B.

Toti pacientii cu boala de ficat trebuie sa evite consumul de alcool chiar si in cantitati mici (inclusiv berea, vinul, tariile) iar utilizarea oricarui produs farmaceutic trebuie atent discutata cu medicul gastroenterolog pentru ca multe medicamente pot fi toxice pentru ficat.
Bolnavul de hepatita B trebuie sa aiba o atentie deosebita pentru a nu transmite boala celorlalti: este indicata folosirea prezervativului; orice rana sangeranda trebuie atent pansata; trebuie evitata folosirea in comun a seringilor, acelor, lamelor de ras,  periutelor de dinti sau instrumentarului de manichiura- pedichiura.

Vaccinarea impotriva hepatitei B a membrilor familiilor acestor bolnavi poate fi indicata in urma consultatiei de catre medicul gastroenterolog, pentru a preveni transmiterea infectiei.

Dr. Cristian Balahura,

Medic Specialist Gastroenterologie,

Delta Hospital

Share

Lasa un comentariu