A venit toamna si o data cu ea incepe sa se faca resimtita si astenia specifica acestei perioade. Starile de somnolenta, oboseala, stresul, durerile de cap si organismul slabit sunt doar cateva dintre simptomele specifice anotimpului in curs.
Cum se poate identifica astenia specifica acestei perioade?
Anotimp de tranzitie, toamna vine cu schimbari bruste de temperaturi, ploi si vreme instabila aspecte care se rasfrang asupra organismului uman. Astenia specifica toamnei este usor de recunoscut, manifestandu-se prin dureri de cap, somnolenta, raceli si viroze, fluctuatii ale temperaturii corpului, stres si oboseala.
Dna dr Elena Nicolau, medicul nutritionist de la Delta Hospital, considera ca peste aceasta stare de disconfort se poate trece prin urmarea catorva sfaturi, in special in materie de alimentatie
„Astenia de toamna este o problema intalnita la toate categoriile de varsta, de la copii pana la varstnici. Pentru a evita starile specifice acestei etape, trebuie sa avem in vedere o alimentatie bogata in vitamine si proteine si sa respectam pe cat se poate orele de somn”, spune dr Elena Nicolau, medic Delta Hospital.
Care sunt principalele vitamine pe care le gasim in alimentele de sezon?
- vitaminele liposolubile – sunt vitaminele pe care le gasim cu preponderenta in gabenusul de ou, lactate, legume precum varza rosie, salata verde, morcovul, urzica. De retinut este ca morvovul mai ales fiert este precursor de vitamina A.
- vitamina B1 – regasita in fasole, mazare, soia si nuci. Aceste alimente au un continut crescut de vitamina B1, care ajuta la procesul fiziologic de crestere si participa la mentinerea functionalitatii optime a sistemului cardiovascular, nervos si digestiv.
- vitamina B6 – ajuta la cresterea si functionarea optima a celulelor nervoase si împiedica depunerea colesterolului pe peretii arteriali. Un continut bogat de vitamina B6 se gaseste in special in peste, carne si oua.
De asemenea, vitamina C este sursa sigura de energie pe durata intregii zile. Aportul necesar de vitamine poate fi asigurat printr-o alimentatie cat mai sanatoasa, variata, bazata pe legume si fructe proaspete, de sezon. Printre acestea, reamintim sucurile naturale de legume (morcovi, rosii, ardei gras), dar si sucurile de fructe care pot fi indulcite cu miere.