Adenomul de prostata poate aparea la orice barbat dupa varsta de 35 ani, aceasta afectiune fiind o tumora benigna. Prin cresterea in volum a prostatei, uretra care trece prin mijlocul prostatei va fi comprimata mecanic in sens lateral de lobii prostatici, ceea ce inseamna ca urinarea devine mai dificila.
Care sunt simptomele adenomului de prostata?
Majoritatea barbatilor care prezinta accesta afectiune a prostatei necesita un consult medical urologic in momentul aparitiei simptomelor urinare suparatoare. Principalele simptome care apar in astfel de cazuri sunt senzatiile de discomfort (usturime, jena) in timpul actului mictional, urinari dese in timpul zilei si a noptii (odata cu evolutia bolii barbatii incep sa urineze si noaptea), scaderea cantitatii de urina, efort in timpul mictionarii, senzatia de golire incompleta a vezicii urinare. Oboseala este si ea un factor care anunta adenomul prostatic, dar care se instaleaza din cauza intreruperii somnului in mod repetitiv de-a lungul noptii.
Ce investigatii sunt recomandate?
- analize de laborator
- ecografie abdominala
- ecografie transrectala
- urografie
Tratamentul chirurgical pentru adenomul de prostata poate fi realizat pe cale clasica (operatie cu taietura) sau endoscopic, interventiile purtand numele de rezectii transuretrale de prostata ce se efectueaza pe uretra, fara incizii.
Care sunt avantajele operatiei pe cale endoscopica?
- aceasta interventie este minim – invaziva
- este mult mai putin traumatizanta decat cea cu incizie
- presupune un timp de spitalizare redus
- pacientul se recupereaza mult mai repede, putand sa se intoarca la activitatile zilnce. Mai mult, in doua-trei saptamani poate face efort fizic moderat
Specialistii urologi de la Delta Hospital va stau la dispozitie pentru informatii, consultatii, interventii chirurgicale si opinii medicale adaptate afectiunilor dumneavoastra!