Deshidratarea – un pericol pe timp de vara

Apa este un element esential pentru corpul uman, motiv pentru care lipsa acesteia poate avea efecte negative asupra organismului, determinand deshidratarea sa.

Corpul uman contine o mare cantitate de apa, distribuita intra si extracelular. La un nou nascut, apa reprezinta pana la 75% din greutate, ea scazand odata cu inaintarea in varsta. La un barbat adult, apa reprezinta circa 60% din greutate, iar la o femeie adulta circa 70% din greutate. Continutul de apa al organismului este mai mic la persoanele obeze (pana la 45% din greutate).

Deshidratarea se manifesta ca urmare a aportului insuficient sau a pierderilor excesive de lichide determinate in principal de transpiratia exagerata la temperaturi ridicate. Deshidratarea reduce volumul circulator, diminuand perfuzia organelor; daca hipovolemia severa nu este corectata la timp, apar leziuni ischemice ale organelor, care pot progresa pana la soc hipovolemic si moarte.

In general, copiii si varstnicii sunt cei supusi celui mai mare risc de deshidratare.

Copiii fac mai frecvent decat adultii gastroenterite sau enterocolite. Un alt motiv este faptul ca, la copii, in special la cei mici, suprafata corpului, comparativ cu volumul, este mai mare, ceea ce duce la cresterea pierderilor prin transpiratie si perspiratie – mai ales in cazul in care apar febra sau arsurile. Copiii mici nu pot si nu stiu sa spuna ca le este sete

Cosmina Vladut

medic specialist gastroenterologie si endoscopie Delta Hospital.

In cazul batranilor, exista o serie de motive pentru care acestia sunt predispusi la deshidratare.

Aportul redus de lichide din cauza mobilitatii reduse, paraliziei sau tremorului extremitatilor, dificultatilor la inghitire care apar in anumite boli – accidente vasculare, dementa, tumori esofagiene sau gastrice sunt doar cateva din motivele pentru care batranii sunt mai predispusi deshidratarii. Alte cauze de deshidratare la varstnici sunt reprezentate de medicatia de tipul diureticelor, laxativelor, antidepresivelor si de pierderile mari de lichide care apar in diaree, febra, varsaturi, hemoragii.

doctor Cosmina Vladut.

Simptome

In cazul deshidratarii, unele dintre cele mai intalnite simptome sunt: senzatia de limba si mucoasa bucala uscate, ochii infundati in orbite, piele uscata, slabiciune musculara, confuzie, dificultati de vorbire, scaderea presiunii arteriale, cresterea pulsului si scaderea diurezei (a cantitatii de urina eliminate pe 24 h).

Deshidratarea, mai ales la copii, se manifesta prin scadere in greutate comparativ cu greutatea de baza a unei persoane; o scadere foarte rapida in greutate indica pierderea de lichide din organism si nu diminuarea masei musculare sau a tesutului gras.

Prevenire

Pentru prevenirea deshidratarii, doctorul Cosmina Vladut recomanda consumul de lichide, de preferat apa si sucuri de fructe. De asemenea, ea recomanda  evitarea bauturilor alcoolice, a cafelei si a ceaiul tare, care au efecte diuretice si determina eliminarea apei din organism.

De asemenea, este de preferat sa evitati alimentele foarte sarate, deoarece acestea cresc necesarul de apa la nivelul organismului si, daca nu consumati indejauns de multe lichide, simptomele de deshidratare pot aparea.

Cosmina Vladut

Tratament

In cazul deshidratarilor usoare si moderate se prefera rehidratarea orala, insa daca este vorba despre o deshidratarea severa, rehidratarea se va face combinat, atat intravenos, cat si pe cale orala.

Alimentele care ajuta la hidratare sunt fructele zemoase, legumele proaspete si supele (de legume sau de carne). Dintre fructe, se vor prefera intotdeauna fructele de sezon: mere, pepene verde, kiwi, grapefruit, capsune, zmeura, mure si orice alte fructe de padure, precum si nuca de cocos. Legumele proaspete recomandate pentru tratarea deshidratarii, de preferat consumate nepreparate termic, sunt salata verde, varza, broccoli, spanac si telina.

Share

Lasa un comentariu