Tratamentul varicelor

Tratamentul varicelor poate fi medicamentos sau chirurgical.

Tratamentul medicamentos consta in administrarea de tonice venoase care reduc edemul si inflamatia. Aceasta este o terapie de baza pentru persoanele predispuse genetic sau la care sunt prezente semnele bolii ori pacientii care nu pot suferi o interventie chirurgicala. De asemenea, tratamentul medicamentos se mai foloseste si ca adjuvant inainte si dupa operatie.

Tot in cadrul tratamentului medicamentos, pacientilor li se recomanda creme sau geluri care se aplica local, dar si terapie prin compresiune (purtarea de ciorapi elastici) ce previne instalarea complicatiilor postoperatorii si recidivele.

Scleroterapia venulelor (injectii sclerozante în venele reticulare sau asa-numitele vene în cap de meduza,  cu  aspect estetic foarte dizgratios) reprezinta solutia  ideala pentru aceste vene mici, care nu pot fi rezolvate chirurgical. Când sunt foarte fine si superficiale, venulele pot fi facute sa dispara cu ajutorul laserului.

Tratamentul  chirurgical se adreseaza majoritatii cazurilor de varice si se poate realiza in mai multe feluri, medicul alegand-o pe cea care se potriveste cel mai bine pacientului. Interventiile chirurgicale pentru eliminarea varicelor pot fi crosectomie insotite de procedeul Babcock sau, alternativ, de partial Stripping ori flebectomia microchirurgicala.

Interventiile chirurgicale pentru eliminarea varicelor

Exista mai multe tipuri de interventii la care medicii chirurgi pot decide sa le foloseasca pentru a-si trata pacientii suferinzi de varice.

Crosectomia este reprezentata de extirparea acelei portiuni din vena safena interna sau externa (cele 2 vene superficial importante) care contine valva infectata. In prezent, interventia se realizeaza sub anestezie locala si nu necesita internare, pacientul fiind capabil sa plece acasa la scurt timp dupa operatie.

Dupa realizarea crosectomiei clasice, se recurge la procedeul Babcock, care presupune smulgerea intregii vene safene pana la originea ei, la nivelul gleznei.

In prezent, procedeul Babcock este contestat de majoritatea chirurgilor si flebologilor deoarece este o interventie brutala, ce exclude integral o vena partial sanatoasa, generand efecte secundare si complicatii semificative.

Din acest motiv, procedeul Babcock este inlocuit, de multe ori, de partial stripping sau de flebectomie microchirugicala.

Partial Stripping consta in smulgerea venei cu ajutorul unui fir de otel cu un capat bont, doar pana la nivelul genunchiului, minimizandu-se efectele nedorite ale procedurii anterioare.

Flebectomia microchirurgicala este metoda recomandata de majoritatea specialistilor si consta in extirparea doar a dilatatiilor venoase. Flebectomia se poate realiza si prin incizii chirurgicale clasice sau microincizii de 1-2mm. Se folosesc instrumente speciale, foarte fine, care permit efectuarea interventiei sub anestezie locala, fara internare si fara a lasa cicatrice vizibile, ci doar niste punctulete care dispar ulterior .

Share

Lasa un comentariu