Tratament pentru riduri

Tratamentul medical al ridurilor cu toxina Botulinica se face prin intermediul injectiilor cu Dysport sau BOTOX. Este un tratament utilizat pentru indepartarea sau diminuarea ridurilor faciale care dau aspectul incruntat, “laba de gasca”, ridurile la nivelul fruntii sau cele “de tristete” de la colturile gurii, precum si pentru a ameliora aspectul benzilor verticale de la nivelul gatului.

Toxina botulinica este un agent terapeutic derivat dintr-o bacterie numita Clostridium botulinum (toxina botulinica tip A), produs in conditii controlate de laborator. Initial, toxina a fost administrata initial, in cantitati extrem de mici, in oftalmologie, pentru tratamentul blefarospasmului (clipitul foarte des) si strabismului.  Aceeasi toxina este utilizata si in neurologie (spasm facial, torticolis, unele cazuri de migrena, mana spastica la copii), chirurgie (fisuri anale) sau dermatologie (transpiratia excesiva, – hiperhidroza – axilelor, palmelor si picioarelor).

Toxina botulinica se injecteaza direct in muschii din jurul ridurilor, cu ajutorul unui ac foarte mic. In cazul in care exista, disconfortul este minim si dureaza cateva secunde.

Tratamentul dureaza cateva minute si, odata injectata, toxina blocheaza transmiterea impulsurilor nervoase la muschi, permitandu-le acestora sa se relaxeze.  Rezultatele procedurii devin evidente in cateva zile (2 pana la 10 zile), dar nu sunt permanente, durand doar cateva luni.

Procedura nu necesita spitalizare si poate fi repetata cand efectul toxinei se diminueaza, pe baza unei “strategii” recomandata de medic.

Varsta pacientilor la care se poate efectua procedura de injectare a toxinei botulinice poate varia de la 25 la 70 de ani, in functie de momentul aparitiei ridurilor. Receptivitatea neuromusculara si calitatea pielii fac ca rezultatele procedurii sa fie mai bune la persoanele tinere (35 – 40 ani) si mai modeste la varstnici (unde ridurile sunt deja adanc “sapate” in piele, iar efectul dureaza mai putin). La barbati, rezultatele pot fi mai putin spectaculoase, deoarece musculatura lor este mai puternica.

Majoritatea ridurilor sunt cauzate de actiunea indelungata, voluntara sau involuntara, a muschilor mimicii (de sub piele) asupra tegumentului nostru, producandu-se astfel riduri de incruntare (dintre sprancene), riduri frontale sau riduri “laba de gasca” (de la coltul ochilor).

Aceste riduri sunt principala cauza pentru care se recurge la tratamentul cu toxina botulinica atat la barbati, cat si la femei. Ridurile, in special cele de incruntare, dau un aspect ursuz, suparat (chiar furios), trist sau obosit, in totala neconcordanta cu realitatea si care surprind neplacut oamenii din jur.

Share

Lasa un comentariu