Tomografia computerizata

Tomografia computerizata reprezinta procedura imagistica prin care se diagnosticheaza rapid si precis afectiuni ale organelor si sistemelor organismului uman.

Procedura nu este invaziva si combina folosirea razelor X cu o tehnologie computerizata de mare acuretete, care permite obtinerea de imagini ale corpului si organelor interne.

Comparativ cu radiografia, imaginea CT este alcatuita din sute sau mii de imagini in plan axial (transversal) ale corpului, care reconstruite cu ajutorul computerului afiseaza imagini tridimensionale ale organelor sau ale leziunilor descoperite, sau sectiuni in orice fel de plan oblic.

Tomografia computerizata este metoda ideala de a stadializa exact diferite forme de cancere, prin descoperirea sediului  si caracterizarea leziunii principale, dar si prin descoperirea leziunilor la distanta (metastaze). Poate fi folosita pentru diagnosticarea bolilor digestive, pulmonare, cerebrale,  vasculare, ale aparatului urinar sau ale aparatului locomotor.

Computer tomografia este o metoda rapida, investigatia durand in medie 10-15 minute, in functie de complexitatea examinarii.

Share

Lasa un comentariu