Lipoaspiratia reprezinta procedura chirurgicala prin intermediul careia depozitele adipoase localizate sunt aspirate in vederea remodelarii sau reconturarii a una sau mai multe zone ale corpului: coapse, abdomen, torace, sani, genunchi, brate, glezne, gambe etc.
Lipoaspiratia, liposuctia sau liposculptura sunt termeni diferiti care, in principiu, desemneaza acelasi lucru si anume corectia problemelor de dispozitie a tesutului adipos.
Liposculptura este redistribuirea tesutului adipos din regiunile unde este in exces in regiunile unde este in minus la acelasi pacient (autogrefa), in cadrul aceleiasi sedinte operatorii si in vederea obtinerii unui contur corporal sau facial cat mai aproape de ideal.
La barbati, depozitele adipoase se acumuleaza la nivelul abdomenului, soldurilor si sanilor.
Lipoaspiratia are cele mai bune rezulate in cazul femeilor normoponderale sau usor supraponderale, cu talia si bustul normale, dar solduri, coapse si fese prea mari, disproportionate. Aceste depozite adipoase sunt mostenite genetic si sunt, de obicei, rezistente la cura de slabire si exercitii fizice, dar nu se mai refac dupa ce sunt extrase chirurgical. In cazul abdomenului insa, acesta are de multe ori adipozitate dobandita (supraalimentatie), existand posibilitatea ca problemele sa revina daca excesele alimentare continua.
Lipoaspiratia este o tehnica chirurgicala „inchisa”, are loc prin incizii de dimensiuni reduse (de doar cativa milimetri) prin care se introduc tuburi fine (canule), conectate la un sistem de vid prin care se aspira grasimea infiltrata in prealabil cu o solutie speciala (care contine si anestezic) care ajuta la dizlocarea ei cu usurinta.
Procedura se poate realiza si printr-o metoda asistata cu ultrasunete (utilizata ca adjuvant si in cadrul Delta Hospital) sau asistata cu aer comprimat, pentru zonele cu grasime fibroasa, dura. Acestea folosesc aparate sofisticate care pot imbunatati, in cazuri specifice, tehnicile „clasice”.
Interventia se realizeaza ambulatoriu, fara internare, sub anestezie generala intravenoasa.
In cadru procedurii, se extrage o cantitate de suspensie adipoasa cuprinsa intre cateva sute de centimetri cubi si cativa litri, in functie de necesitati si de limita de siguranta pentru pacient. Atunci cand este vorba de suprafete mari, este posibil sa fie necesare mai multe sedinte operatorii.
Pacientii sunt pansati cu pansamente voluminoase, care se inlatura a doua zi dupa interventie. Paturile pacientilor trebuie protejate cu folie din plastic, avand in vedere ca, peste noapte, pot aparea serozitati sanguinolente.
Desi pacientii pot pleca din spital imediat dupa operatie, nu au voie sa conduca autoturisme si trebuie sa aiba o persoana care sa ii insoteasca pana la domiciliu si care sa stea cu ei pana a doua zi.