Implantologie

Ce sunt implanturile dentare?

Implantul dentar este o piesa din titan pur (99,95%), avand forma unui surub. El are menirea de a crea o radacina artificiala in osul maxilar, acolo unde dintele sau dintii naturali lipsesc.

Reconstructia este formata din doua segmente: unul intraosos (implantul) si unul supraosos numit bont protetic. Deasupra bontului protetic se ancoreaza o coroana, o punte sau o proteza. Tratamentul este conservator in comparatie cu o lucrare traditionala prin punte deoarece implanturile elimina necesitatea sacrificarii dintilor invecinati. In cazul in care confectionam o punte dentara, aceasta are nevoie pentru ancorare de minimum 2 dinti stalpi. Restaurarea danturii pe implanturi aduce beneficii estetice si functionale extraordinare, pacientul nepercepand senzatia de “artificial”, in scurt timp, acesta uitand ca de fapt a pierdut in acel loc un dinte.

Avantajele protezarii pe implanturi: deoarece inlocuieste un singur dinte si nu trei ca in cazul unei punti, un implant dentar are un cost apropiat unei lucrari traditionale metaloceramice.

  • Salveaza dintii – implanturile dentare nu sacrifica integritatea dintilor invecinati cum ar face o punte dentara, deoarece acesti dinti nu mai au de sprijinit stalpii de punte. Dintii dumneavoastra sanatosi nu sunt afectati sub nici o forma, acesta fiind in beneficiul sanatatii dumneavoastra orale.
  • Confortabil – implanturile dentare va permit sa vorbiti si sa mancati confortabil si cu incredere. Coroanele sustinute de implanturi sunt ancorate fix si transmit presiunile din timpul masticatiei fiziologice in os, asemenea unui dinte natural.

Rata de succes a inlocuirii dintilor prin implanturi este foarte mare (95%-mandibula si 90%-maxilar), daca pacientul prezinta o stare de sanatate generala si locala  buna, prezinta o igiena dentara buna, nu este un mare fumator sau consumator de bauturi alcoolice in exces.

Nu in ultimul rand, luam in discutie calificarea medicului (obligatoriu cu competenta in acest domeniu, specializari si experienta ) cat si dotarea clinicii in care are loc interventia chirurgicala (sala de operatii dedicata acestui scop, cu toata aparatura necesara interventiei si cu metode totale de investigare pre-, intra-, si postoperator). Fiind o manopera chirurgicala pura, conditiile de sterilizare vor fi foarte riguroase, normele de asepsie si antisepsie trebuie sa fie respectate cu rigurozitate.

Depinzand de conditiile dvs. specifice si de tipul de implant  ales, implantologul dvs. va va crea un plan de tratament.

Timpul pentru un tratament poate ajunge de la cateva saptamani pana la un an depinzand de complexitatea tratamentului. Este necesar sa colaborati cu implantologul dvs. ca intr-o echipa, pentru a ajunge la rezultatul dorit.

Implanturile dentare pot inlocui un singur dinte, mai multi dinti , sau toti dintii dvs. Calitatea si cantitatea osului sunt de o importanta majora. Daca osul este initial insuficient, atunci se poate practica o procedura de adaugire numita augmentare osoasa. Aceasta se poate face in functie de caz in timpul interventiei chirurgicale de inserare a implanturilor sau separat. Medicul implantolog va alege tipul de os necesar augmentarii si daca e nevoie va utiliza o membrana biologica cu care va acoperi transplantul osos.

Sunt situatii care, in cazul in care se doreste inserarea unuia sau mai multor implanturi in regiunea laterala a maxilarului, aceasta sa nu poata fi facuta datorita prezentei unui sinus maxilar coborat si voluminos. Pentru aceasta, exista procedura chirurgicala numita “sinus lifting” (ridicarea membranei sinusului).

Share

Lasa un comentariu