Acest tip de hernie apare la nivelul orificiului ombilical. Poate aparea inca de la nastere, caz in care evolutia ulterioara a structurii peretelui abdominal poate desfiinta defectul si face inutila interventia chirurgicala.
O categorie aparte de hernie ombilicala apare la pacientii care dezvolta cresteri constante si progressive a presiunii abdominale: gravid, pacienti cu nascita sau cirotici.
In cazul gravidelor, defectul se poate diminua semnificativ dupa nastere, ajungand sa fie aproape insesizabil in decurs de cateva luni. La pacientii cu nascita, frecvent un efect al epuizarii hepatice din ciroza hepatica, recomandarea este de regula tratamentul conservator. O contentie realizata de un briu poate preveni eficient complicatiile in situatia, frecventa in care pacientul nu poate fi operat in conditii de siguranta tocmai datorita efectiunii de fond.
Herniile ombilicale sunt usor de diagnosticat, diagnoza fiind sustinuta si prin explorari, cel mai frecvent ecografice. Ecografia are avantajul ca poate preciza, pana la un anumit nivel si situatia viscerelor intraabdominale (ficat de exemplu).
Cea mai frecventa si mai grava complicatie este necrozarea continutului sacului herniar prin strangularea herniei. Cel mai frecvent, in sac aluneca anse intestinale subtiri si epiploon. Durerile violente, varsaturile si ireductibilitatea sacului herniar sunt simptomele ce acompaniaza complicatia iar tratamentul chirurgical reprezinta o urgenta majora.
O peritonita declansata prin perforarea unei anse intestinale strangulate poate duce la deces chiar si la pacientii tineri care nu sufera de alte afectiuni.
Tratamentul herniilor strangulate este mult mai dificil, evolutia lor putand fi grevata de multiple complicatii generate, de multe ori, de gesturile chirurgicale asociate rezolvarii herniei, cum ar fi entertorafia (sutura intestinului dupa eliminarea portiunii necrozate).
Tratamentul modern este cel alloplastic cu materiale de sinteza (polipropilena), interventia chirurgicala putand fi facuta fie clasic, fie laparoscopic.
Rezultatele postoperatorii la cazurile necomplicate rezolvate prin protezare cu plasa sunt excelente cu o morbiditate minima si o rata de recidiva extrem de scazuta.