Factorii de risc si preventia bolilor cardiovasculare

Bolile cardiovasculare sunt principala cauza de mortalitate in majoritatea tarilor din Europa, substratul cel mai frecvent fiind ateroscleroza, care se dezvolta de-a lungul mai multor ani si, la momentul aparitiei simptomelor, este deja in stadiu avansat.

Pe de alta parte, infarctul acut de miocard, accidentul vascular si decesul apar deseori brusc, inainte ca ingrijirile medicale sa fie disponibile, astfel incat de multe ori interventia terapeutica nu mai poate sa fie eficienta.

Incidenta in randul populatiei a bolilor cardiovasculare este strans legata de stilul de viata si de factorii de risc modificabili. Cei mai frecventi factori de risc sunt: Obezitatea si supraponderalitatea, Hipertensiunea arteriala , Lipidele plasmatice, Diabetul zaharat,  Fumatul.

Obezitatea si supraponderalitatea – Scaderea in greutate este recomandata persoanelor obeze sau supraponderale, precum si celor cu adipozitate abdominala excesiva. In aceste cazuri, pacientii sunt sfatuiti sa-si limiteze aportul caloric total, sa practice activitate fizica regulata si, la nevoie, pot recurge la metode chirurgicale, foarte eficiente, de rezolvare a problemei excesului ponderal.

Hipertensiunea arteriala – reprezentata de valori crescute ale tensiunii arteriale, la determinari repetate. Pacientilor cu hipertensiune arteriala li se recomanda un regim alimentar sarac in sare si, eventual, tratament medicamentos, medicul cardiolog urmand sa le prescrie tipul si doza de medicamente antihipertensive, in functie de celelalte boli pe care le au si de prezenta sau absenta afectarii organelor tinta.

Lipidele plasmatice – Pentru a nu depasi valorile normale ale colesterolului plasmatic si a se mentine in limitele normle, pacientii suferinzi de boli de inima trebuie sa urmeze un regim alimentar sarac in grasimi animale, sa faca actiitate fizica, sa slabeasca si, in caz de necesitate, sa urmeze tratamentul hipolipemiant indicat de medicul cardiolog.

Diabetul zaharat – Evolutia spre diabet poate fi prevenita sau intarziata prin reducerea greutatii corporale la persoanele cu toleranta alterata la glucoza. La pacientii cu diabet zaharat de tip 1 sau 2, controlul metabolic optim previne complicatiile microvasculare si poate preveni evenimentele cardiovasculare.

Fumatul – Fumatorilor li se recomanda sa renunte la fumat, pentru reducerea riscului cardiovascular. In prezent, pe langa vointa proprie si sfatul comportamental dat de specialist, persoanele care fumeaza au la dispozitie pentru a renunta la acest obicei terapia de substitutie nicotinica sau alte preparate farmacologice.

Pentru preventia bolilior cardiovasculare, se recomanda alegera unei alimentatii sanatoase si cresterea gradului de activitate fizica.

Share

Lasa un comentariu