Endodontie

Endodontia este o specialitate a medicinei dentare care se ocupa cu prevenirea, diagnosticul si tratamentul afectiunilor datorate pulpei, tesutul moale situat in interiorul dintelui, cunoscut in limbaj laic sub denumirea de “nervul dintelui”.

Tratamentul endodontic (“tratamentul de canal”) este necesar atunci cand pulpa dintelui se inflameaza ireversibil sau se necrozeaza (moare). Netratata, infectia cantonata initial in interiorul dintelui se extinde , in timp, spre osul maxilar si tesuturile moi din jurul dintelui. Aceste procese patologice cauzeaza durere persistenta, datorata pulpei inflamate sau iritarii tesuturilor vii din jurul radacinii, distrugerea osului, inflamarea si deformarea tesuturilor din vecinatate. Numai tratamentul endodontic, prin curatarea si dezinfectarea canalelor radiculare, poate elimina pe termen lung infectia.

In timpul tratamentului endodontic, medicul indeparteaza tesuturile inflamate sau necrozate curatand de resturi organice si bacterii intregul sistem de canale situat in interiorul radacinilor dintelui, pe care apoi il  umple etans cu un material biocompatibil.

Tratamentul endodontic, realizat corect, asigura sanatatea radacinilor si pastrarea dintelui in conditii de buna functionare pentru o perioada indelungata de timp, adeseori pe parcursul intregii vieti a pacientului. Pentru aceasta, mai trebuie indeplinita o conditie obligatorie: restaurarea coronara a dintelui tratat (obturatie, coroana de acoperire etc.) trebuie sa fie realizata la timp (maxim o luna de la finalizarea tratamentului endodontic). Astfel se previne patrunderea in interiorul canalelor a salivei si reinfectarea lor.

Examenul radiologic ofera informatii suplimentare indispensabile in cadrul diagnosticului si pe parcursul tratamentului endodontic propriu-zis. De asemenea, urmarirea evolutiei cazului, in timp, nu este posibila fara examenul radiologic. In mod uzual sunt necesare 3-4 radiografii dentare mici (retroalveolare), inainte de tratament, in timpul si imediat dupa finalizarea acestuia. Aparatura radiologica performanta utilizata in prezent expune pacientul la o doza de radiatii mult redusa, care nu afecteaza sanatatea acestuia.

Retratarea unui dinte, al carui tratament endodontic anterior a esuat, presupune initial indepartarea restaurarii coronare (obturatie, coroana de acoperire, dispozitiv radicular). Dupa aceasta, urmeaza proceduri de indepartare a tratamentului anterior (materiale de obturatie radiculara, cimenturi, etc). Unele cazuri necesita manopere speciale pentru depasirea blocajelor, repararea perforatiilor, indepartarea instrumentelor fracturate din canale etc. De asemenea trebuie identificate si tratate canalele suplimentare (daca exista), care au scapat neobservate la primul tratament.

Respectand controalele periodice la medicul dentist (cel putin o data pe an) si masurile de igiena orala riguroasa, pacientul insusi contribuie decisiv la succesul tratamentelor efectuate si mentinerea sanatatii sale dentare.

Chiar daca exista solutii protetice moderne foarte bune si eficiente de inlocuire a dintilor, nimic nu este mai bun decat dintele dumneavostra natural! Investitia materiala si de timp pentru pastrarea acestuia va va fi din plin rasplatita in anii ce vor urma tratamentului, printr-o dantura sanatoasa si functionala.

Share

Lasa un comentariu