Dieta si miscarea fizica – o necesitate in bolile nutritionale si diabet

Dieta presupune urmarea de catre pacient a unui regim alimentar strict si poate fi remediu in cazul unor boli nutritionale sau poate garanta 50% din eficienta unui tratament

In principiu, o dieta vegetariana variata, bazata pe cereale integrale, legume, fructe, verdeturi, leguminoase (familia fasolei), nuci si seminte este optima pentru controlul zaharului din singe si pentru evitarea complicatiilor de temut ale diabetului.

Regimul dietetic este important in ambele tipuri de diabet zaharat si trebuie respectat indiferent de tratamentul medicamentos urmat. Pentru a fi eficient, regimul trebuie ajustat in functie de virsta, sex, activitate fizica, preferinte alimentare, precum si in functie de alte boli de care sufera pacientul, cum ar fi obezitatea, hipertensiunea arterial si altele.

Alimente permise in diabet:

  • rosii, ardei gras, ciuperci, castraveti, varza, vinete, praz, salata, morcovi, telina, sfecla, ceapa uscata, usturoi
  • pepene, lamii, capsune, cirese, coacaze, nuci
  • carne, peste si derivatele lor
  • lapte si derivate (brinzeturi, smintina, frisca, unt)
  • oua
  • bauturi nealcoolice preparate fara zahar (cu indulcitori).

Alimente cu un continut glucidic mare, interzise in diabet:

  • zahar, miere, malt
  • biscuiti, prajituri preparate cu zahar, bomboane, ciocolata, halva
  • smochine, stafide, curmale, prune uscate, struguri, dulceturi, marmelada;

Alimente ce trebuie consumate doar dupa cantarire:

  • paine alba
  • paiine graham
  • cartofi, fasole boabe, mazare boabe
  • orez.

De asemenea, pacientilor cu boli nutritionale si diabet li se recomanda sa faca si exercitii fizice, care au efecte benefice precum: cresterea sensibilitatii celulare la insulina, previne aparitia complicatiilor cardiovasculare (cardiopatie ischemica, hipertensiune arteriala), diminuarea grasimilor sangvine, pierderea excesului ponderal.

Share

Lasa un comentariu