Chirurgia estetica a nasului – Rinoplastia – consta in remodelarea nasului in vederea imbunatatirii aspectuluia acestuia. Rinoplastia reconstructiva se realizeaza pentru a corecta defectele congenitale sau desfigurarile cauzate de accidente. Pe de alta parte, chirurgia estetica a nasului poate fi combinata cu o operatie de eliminare a obstructiilor nazale cazate de deformari interne, cum ar fi deviatia de sept.
Persoanele care intentioneaza sa apeleze la rinoplastie trebuie sa consulte mai intai un chirurg care, dupa examinarea nasului, va discuta cu acesta toate variabilele care influenteaza deciziile pe care le implica procedura.
Varsta minima recomandata pentru rinoplastie este mijlocul adolescentei, cand evolutia nasului atinge 90% din dezvoltare. Ca varsta, este cel mai bine ca persoanele care vor sa apeleze la rinoplastie sa aiba 20-30 de ani, desi interventia se poate face si ulterior.
Rinoplastia estetica este realizata in general pentru a reduce dimensiunile nasului, pentru remodelarea varfului, inlaturarea bosei (cocoasei) nazale sau ameliorarea unghiului dintre nas si buza de sus. La unii pacienti, ameliorarea liniei se face prin adaos de tesut, care se poate realiza in cadru aceleiasi operatii. Complexitatea procedurii depinde de modificarile dorite si de consideratiile chirurgului.
Chirurgia nazala se poate face sub anestezie locala, care amorteste zona nazala, sau sub anestezie generala. Inainte de anestezie, se administreaza medicamente destinate reducerii stressului. Anestezia generala elimina toate “experientele” neplacute din timpul operatiei legate de pilirea si remodelarea nasului, sangerarea.
La majoritatea interventiilor, se realizeaza o incizie in interiorul narilor, prin care se efectueaza operatia si care ii ofera chirurgului acces la cartilaj si la os. Prin intermediul inciziei, chirurgul poate taia, modela si rearanja nasul, avand posibilitatea de a-i schimba si aspectul exterior.
Operatia nu poate corecta prea mult un nas sau un varf “butucanos” al nasului, din cauza pielii si grasimii in exces.
Dupa operatie, se amplaseaza o atela din aluminiu peste nas pentru 12 zile, aceasta avand rolul de a mentine forma nasului si a cartilajului. Frecvent, se introduc tampoane nazale cu scopul opririi sangerarii nazale post-operatorii sau pentru a proteja septul nazal, in special in cazul efectuarii unei operatii a septului (10 – 48 ore).
Rinoplastia dureaza in general intre o ora si jumatate si doua ore, sau chiar mai mult, in functie de complexitatea operatiei.