Chirurgia urechilor – Otoplastia – reprezinta interventia chirurgicala prin care se corecteaza pozitia departata a urechilor de cap (urechile clapauge), care ii pot pune in ipostaze stanjenitoare pe pacienti ca urmare a glumelor proaste, jenei sau dificultatii de abordare a anumitor coafuri.
Inainte de interventie, chirurgul ii explica pacientului care sunt sansele de reusita a interventiei care, in principiu, nu este foarte complicata si care se poate efecta ambulator si sub anestezie locala (sau generala atunci cand este vorba de copii sau persoane usor “impresionabile” de atmosfera unei sali de operatie).
Pavilioanele auriculare decolate (urechile clapauge) apar de cele mai multe ori ca urmare a lipsei de formare a pliului (antehelixului) urechii. Interventia chirurgicala se poate efecta dupa varsta de 4-6 ani, cand se incheie cresterea urechilor.
Otoplastia nu afecteaza auzul deoarece se limiteaza exclusiv la zona pavilioanelor auriculare externe. In plus, interventia nu impiedica purtarea ochelarilor la finalul convalescentei, incizia fiind efectuata la distanta de locul de sprijin al ochelarului.
Operatia consta in efectuarea unei incizii la partea din spate a urechii, cu indepartarea unei portiuni din piele, urmata de sculptarea si subtierea cartilajului auricular. Devenit maleabil, cartilajul este “rearanjat” prin cateva puncte de sutura interne, dand urechilor forma dorita, apropiata de cap. Operatia se incheie prin cateva puncte de sutura de siguranta, apoi incizia se inchide. Ulterior, cicatricile fine situate in spatele urechii nu vor fi vizibile.
La iesirea din sala de interventie, pansamentul va fi voluminos, ca o „casca de cosmonaut”, pentru urmatoarele 24 de ore.