Alimentele care ajuta la reducerea riscului aparitiei sau agravarii afectiunilor oculare sunt:
1. Pestele - reprezinta o sursa excelenta de suport structural pentru membranele celulare. Se recomanda pentru tratarea anumitor afectiuni, dar si pentru pastrarea sanatatii ochiului.
2. Spanacul, varza si salata – plante bogate in caroteni, in special in luteina. Luteina, un pigment galben, protejeaza macula de arsurile solare si de lumina fosforescenta.
3. Oul - bogat in cisteina, sulf, lecitina, amino-acizi si luteina, componente care previn formarea cataractei.
4. Usturoiul si ceapa – continut bogat de sulf, necesar producerii de glutemina, un important antioxidant atat pentru ochi, cat si pentru intregul organism.
5. Soia – cu putine grasimi si bogata in proteine, este elemetul de baza al oricarei diete. Contine acizi grasi esentiali, vitamina E si agenti antiinflamatori.
6. Fructele si legumele – contin vitamina A, C, E si beta-caroten. Legumele de culoare galbena, precum morcovul, sunt foarte importante pentru vederea diurna.
7. Afinele si strugurii – ajuta cu precadere ochiul in timpul vederii nocturne.
8. Vinul – pe langa efectul cardioprotectiv, vinul contine nutrienti esentiali care protejeaza vederea. Bineinteles, nu mai trebuie adaugat faptul ca numai un consum moderat are urmari benefice pentru organism.
9. Alunele si stafidele – sunt unele dintre cele mai concentrate alimente in vitamine, cu continut ridicat de acizi grasi omega-3. Contribuie la mentinerea nivelului scazut al colesterolului si stabilizeaza membranele celulare.
10. Uleiul de masline - ulei monosaturat, alternativa sanatoasa a untului si a margarinei.